Schenking aan kinderen beschermen
Bent u van plan om in de toekomst schenkingen te doen aan bijvoorbeeld uw kinderen dan kunt u door het vooraf opstellen van een zogenoemde uitsluitingsclausule ervoor zorgen dat uw geld ook daadwerkelijk alleen aan uw (getrouwde) kind wordt geschonken. U hoeft dit dus niet apart nog in de schenkingsakte op te nemen. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden.
In deze zaak ging het om een vrouw en een man die in 1997 waren getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Tijdens het huwelijk schonken de ouders van de man regelmatig geld aan hun zoon. Deze schenkingen waren echt alleen bedoeld voor hun zoon en de ouders stortten het geld dan ook op de bankrekening van de man. Volgens de man was dit vooraf ook zo overeengekomen. In 2010 liep het huwelijk op de klippen. Bij de afhandeling van de scheiding kreeg het stel ruzie over de verdeling van hun vermogen en of de schenkingen aan de man tot het gezamenlijk vermogen hoorde. Het gerechtshof in Leeuwarden moest zich hier uiteindelijk over uitspreken.
Vooraf uitsluitingsclausule is mogelijk
Volgens de rechter is het mogelijk dat partijen vooraf afspreken dat schenkingen niet in de huwelijksgemeenschap vallen. De zoon moest wel bewijzen dat dit vooraf tussen hem en zijn ouders was overeengekomen.
Wilt u later geld gaan schenken, dan kunt u dus vooraf met een uitsluitingsclausule bepaalde partijen uitsluiten. Het is ook mogelijk om dit voor lopende schenkingstrajecten te doen. Heeft u al schenkingen gedaan, dan is het achteraf niet mogelijk om nog een uitsluitingsclausule overeen te komen. Dit moet u vooraf doen of tijdens de schenking.
Gerechtshof Leeuwarden, 19 mei 2011, LJN: BQ7257