Openstaande facturen blijven nog weer langer onbetaald
Openstaande nota’s blijven in het derde kwartaal van 2018 nog weer langer onbetaald. Ten opzichte van het eerste kwartaal duurt het anderhalve dag langer voordat betaling van de factuur plaatsvindt, dat is een verslechtering van 3,6%.
Uit onderzoek dat gebaseerd is op 130 internationale databases en de gegevens van meer dan 90 miljoen organisaties blijkt dat facturen (tool) in Nederland gemiddeld na 40,6 dagen worden voldaan. In het eerste kwartaal stond de betaaltijd nog op 39,2 dagen. Er is dan weliswaar en verslechtering ten opzichte van eerder dit jaar opgetreden, een vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2017 toont geen verschil.
Betere economie, slechter betaalgedrag
Een verklaring voor de verslechtering van de betaaltermijn (tool) kan de verbetering van de economie zijn. Organisaties hebben dan kapitaal nodig om hun eigen groei (tool) te financieren. Voor een deel kunnen ze dat bereiken door leveranciers te laten wachten. De norm om binnen dertig dagen een factuur te betalen, is sinds 1 juli 2017 wettelijk geregeld, maar wordt door de bank genomen dus nog steeds niet gehaald.
Betaalgedrag verschilt per sector en provincie
Uit het onderzoek (pdf) blijkt ook een sterk verschil per sector. De horecabranche betaalde het snelst, met 38,7 dagen. De logistieke sector is het traagst, met 44,1 dagen. Ook per provincie zijn er verschillen: Zeeland komt het snelst over de brug met 38,8 dagen, terwijl er in Flevoland nog een paar extra nachtjes slapen aan de betaling voorafgaan (41,7 dagen).