Opdracht Lagerhuis: geef ons een betere Brexit-deal
Het Britse Lagerhuis wil dat premier May opnieuw om de tafel gaat met de Europese Unie over de voorwaarden voor de Brexit. Door de afspraken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland in de deal aan te passen, kan die mogelijk wél de goedkeuring wegdragen van het parlement.
Twee weken geleden leed May nog een gevoelige nederlaag, toen het Lagerhuis de huidige deal met Brussel met een overweldigende meerderheid naar de prullenbak verwees. De premier moest daarom opnieuw opdraven in het parlement om te vertellen wat haar plan B nu is voor de Brexit. Dat komt erop neer dat May de EU wil bewegen om op sommige punten nog wat water bij de wijn te doen, zodat ze het Lagerhuis een deal kan voorleggen die wél op een meerderheid kan rekenen.
Meerderheid Lagerhuis wijst ‘no deal Brexit’ af
Een voorstel dat May het mandaat geeft om opnieuw te gaan praten in de EU, kreeg een nipte meerderheid van de stemmen. Van de Lagerhuisleden stemden er 317 vóór en 301 tegen. Ook bleek dat een meerderheid van het Lagerhuis niet wil dat de Brexit uitdraait op een ‘no deal’-scenario. Dan liever een vertrek mét een akkoord.
Maar May wacht een pittige kluif. Onderhandelingstactiek of niet, de EU-leiders schoten al direct in de ‘nieuwe onderhandelingen zijn uitgesloten-modus’. May erkende in het Lagerhuis ook dat Brussel niet staat te springen om nieuwe onderhandelingen en dat het lastig zal worden om de deal te verbeteren. Maar May hield de parlementariërs voor dat de regering zijn ‘inspanningen zal verdubbelen’ om een deal uit te onderhandelen die wel op instemming kan rekenen van het Lagerhuis.
Hulp bij de voorbereiding op de Brexit
Al met al duurt de onzekerheid voort. May mag gaan proberen om de EU-leiders op andere gedachten te brengen over de deal, maar het is allerminst zeker dat dit lukt. Vooralsnog is het zwartste scenario, een Brits vertrek zonder verdere afspraken, nog altijd een mogelijkheid. De huidige deal kan immers niet op instemming rekenen van het Lagerhuis, en zicht op aanpassingen is er nog niet. Ondertussen tikt de tijd weg tot de Brexit-datum van 29 maart 2019. Want die staat nog steeds. Er was ook een voorstel ingediend dat de regering opdroeg om uitstel voor de Brexit te vragen, als het Lagerhuis op 26 februari nog steeds geen akkoord heeft goedgekeurd. Maar daar was geen meerderheid voor.
Organisaties en exporteurs (tools) doen er dan ook goed aan om zich te blijven voorbereiden op een ‘no deal’. Bijvoorbeeld door het aanvragen van een douanenummer of na te gaan hoe het zit met buitenlandse werknemers. Organisaties kunnen bij de voorbereiding ook hulp krijgen van de overheid (alle hulpmiddelen zijn gebundeld in dit artikel), zoals met de speciale ‘Brexit Impact Scan’.