Ook storten op g-rekening bij opdrachtnemers?
Bij het inlenen van opdrachtnemers via een bureau is het natuurlijk niet de bedoeling dat uw organisatie opdraait voor belasting die het bureau niet heeft afgedragen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft onlangs aangegeven dat deze inlenersaansprakelijkheid kan worden beperkt door een deel van het factuurbedrag op een g-rekening van het bureau te storten.
Het is voor uw organisatie niet altijd duidelijk wat voor soort kracht er via een bureau wordt ingeleend. Dat kan iemand zijn die in dienst is van dat bureau, maar ook een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) die zich via het bureau laat uitlenen. Of bij het inlenen van meerdere krachten een combinatie hiervan. In beide gevallen kan de Belastingdienst uw organisatie aansprakelijk stellen voor loonheffingen en BTW die het bureau niet of slechts gedeeltelijk heeft afgedragen.
Geen oneigenlijk gebruik van g-rekening
Dit risico op inlenersaansprakelijkheid is te beperken door een deel van het factuurbedrag op een g-rekening (tool) van het bureau te storten. Staatssecretaris Wiebes heeft in reactie op Kamervragen (pdf) laten weten dat er in deze situatie geen oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de g-rekening. De g-rekening is bedoeld om het risico op inlenersaansprakelijkheid te beperken, en dat is – ook als er sprake is van ingeleende zzp’ers – precies waarvoor hij gebruikt wordt.
G-rekening voor zzp’ers?
Er wordt op dit moment gekeken naar de toekomst van de g-rekening. Bij deze oriëntatie wordt ook de mogelijkheid van het gebruik van de g-rekening door zzp’ers zelf meegenomen. In de huidige vorm is er geen ruimte voor uitbreiding van de doelgroep van g-rekeninghouders. In de 18e Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst die in oktober wordt verwacht, moet hier meer over bekend zijn.