Onrechtmatig bewijs toch bruikbaar voor fiscus
Wil de inspecteur uw aangifte corrigeren dan moet hij wel met goede bewijzen komen. Hierbij mag hij zelfs gebruikmaken van onrechtmatig verkregen bewijs volgens een uitspraak van rechtbank Den Haag. Het moet dan wel gaan om bewijsmiddelen die de inspecteur ook via de normale weg had kunnen verkrijgen.
In deze zaak ging het om een huurder van opslagboxen. In de opslagbox van de huurder ontdekte de douane een groot aantal dozen met administratie en € 200.000 aan contanten. De FIOD werd erbij gehaald en die ontdekte dat het geld afkomstig moest zijn van een hennepkwekerij. De man beweerde echter dat hij het geld had verdiend met zwartwerken. De zaak kwam voor de strafrechter, maar die gaf aan dat het bewijs onrechtmatig was verkregen. Het bewijs gebruikte de Belastingdienst echter wel voor het opleggen van een navorderingaanslag inkomstenbelasting over 2002. Volgens de man mocht de fiscus dit bewijs eigenlijk helemaal niet gebruiken, omdat het onrechtmatig was verkregen.
De fiscale inlichtingenplicht
De zaak kwam voor de rechter. De rechtbank verwees naar een arrest van de Hoge Raad. De Hoge Raad bepaalde in dat arrest dat de Belastingdienst onrechtmatig verkregen bewijs in bepaalde gevallen wel mocht gebruiken. Hiervoor was wel vereist dat de inspecteur het bewijsmateriaal ook op een normale manier – op basis van de fiscale inlichtingenplicht – kon verkrijgen. De fiscus zou op die manier toch wel achter de informatie komen. Het verkrijgen van het bewijs mocht echter niet indruisen tegen de verwachtingen van een behoorlijk handelende overheid. Volgens de rechtbank was van dat laatste geen sprake en mocht de Belastingdienst de bewijzen gebruiken. De navorderingsaanslag was dus terecht.
Rechtbank ’s-Gravenhage, 21 augustus 2012, LJN: BX4240