Ondernemers: aanpak regeldruk mkb niet laten versloffen
Opeenvolgende bewindslieden beloven al beter naar het mkb te kijken bij het schrijven van nieuwe wetten. Maar in de praktijk blijft het nog oorverdovend stil rond deze 'mkb-toets', vindt ondernemersorganisatie MKB-Nederland. De vereniging vindt het onderhand hoog tijd voor boter bij de vis.
Nieuwe regelgeving voortaan langs de meetlat van mkb-ondernemers leggen, was al het plan van het vorige kabinet. In plaats van regeltjes vanachter tekentafels te verzinnen, zou dan al meteen in de praktijk getoetst worden of die nieuwe regeltjes ook uitvoerbaar zijn voor kleinere ondernemers. En ook in het regeerakkoord van het kabinet Rutte-III kwam de mkb-toets weer terug.
‘AVG goede kandidaat voor eerste test’
Mooie woorden allemaal, maar er is wat MKB-Nederland betreft nog te weinig actie. Hoog tijd inmiddels om pilots te gaan opzetten om te uitvoerbaarheid van nieuwe wetten te checken bij panels van mkb-ondernemers. Want waar grote ondernemingen hele afdelingen ‘compliance’ hebben om aan nieuwe wet- en regelgeving te voldoen, ligt dat in het mkb op zijn zachtst gezegd wat lastiger.
Wat MKB-Nederland betreft is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die per 25 mei 2018 in werking treedt, een prima kandidaat om te gaan testen. “Wij hebben de ondernemers klaar staan om daadwerkelijk te gaan toetsen en we hebben concrete voorstellen voor pilots”, benadrukt directeur Leendert-Jan Visser. “We kunnen dus zo beginnen.”
Zorgen om algemene aanpak regeldruk
Meer in het algemeen hoopt MKB-Nederland dat het nieuwe kabinet nog eens een zwengel geeft aan de bestrijding van regeldruk. Het vorige kabinet heeft door allerlei regeltjes te schrappen zo’n € 2,5 miljard aan lasten bespaard voor ondernemers.
Maar het nieuwe kabinet heeft nog geen doelstelling neergelegd op dat gebied, constateert MKB-Nederland. Tijd dus voor nieuwe doelen en bovendien een verantwoordelijk bewindspersoon die de Tweede Kamer om de zoveel tijd bijpraat over de voortgang, vindt de organisatie. “We moeten voorkomen dat de regeldruk weer sluipenderwijs toeneemt”, aldus Visser.