U bent hier

Onderneming & Fiscus
Mkb-winstvrijstelling geldt niet voor de dga

Mkb-winstvrijstelling geldt niet voor de dga

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kunt u profiteren van de mkb-winstvrijstelling. Een directeur-grootaandeelhouder (dga) komt echter niet in aanmerking voor deze vrijstelling. Volgens Rechtbank Gelderland is er hierdoor geen sprake van een ongelijke behandeling.

De mkb-winstvrijstelling bedraagt 14% (2014) en is een aftrekpost van uw winst nadat dit bedrag is verminderd met de ondernemersaftrek. U betaalt hierdoor als ondernemer dus minder belasting in de inkomstenbelasting (IB). In een recente rechtszaak vond een directeur en enig aandeelhouder van een bv dat hij ook recht had op de mkb-winstvrijstelling. De inspecteur accepteerde de vermindering echter niet, en de dga stapte hierop naar de rechter. Hij beriep zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, omdat hij vond dat er sprake was van een ongelijke behandeling.

Dga heeft wezenlijk andere positie

Volgens de rechter was er geen sprake van een ongelijke behandeling, omdat er geen sprake was van gelijke gevallen. Een dga heeft namelijk een wezenlijk andere positie dan een IB-ondernemer. Een dga ontvangt loon voor zijn werkzaamheden en verkeert dus niet in dezelfde positie als een ondernemer die voor geheel eigen rekening en risico een onderneming drijft, aldus de rechter. Bovendien had de wetgever bij de invoering van de mkb-winstvrijstelling expliciet gekozen voor een vrijstelling voor de IB-ondernemer. Bij de Kamerbehandeling was namelijk al opgemerkt dat dga’s profiteerden van het verlaagde VPB-tarief. De mkb-winstvrijstelling was de tegenhanger in de inkomstenbelasting van deze tariefsverlaging. Het beperken van de mkb-winstvrijstelling tot de IB-ondernemer viel dan ook binnen de beoordelingsvrijheid van de wetgever en was niet onredelijk.
In het augustusnummer van Fiscaal Rendement kunt u meer lezen over de werking van de mkb-winstvrijstelling.
Rechtbank Gelderland, 24 juli 2014, ECLI (verkort): 4585