Methode om CO2-impact financiële sector te meten
Er is een transparante methodiek ontwikkeld, waarmee financiële instellingen de ‘CO2-voetafdruk’ van hun beleggings- en financieringsproducten kunnen meten en rapporteren. Het is vastgelegd in een openbaar rapport dat is opgesteld door het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF).
Het rapport bevat methodieken voor beursgenoteerde aandelen, projectfinancieringen, staatsobligaties, hypotheken, bedrijfsfinancieringen en onroerend goed. Volgens het PCAF stelt de methodiek financiële instellingen in staat om te sturen op een beleggingsportefeuille die duurzaam is met een geringe CO2-impact, zoals is afgesproken in het Klimaatverdrag van Parijs van 2015.
Samenwerkingsverband van financiële instellingen
Het PCAF is opgericht tijdens de klimaattop in Parijs door 12 Nederlandse banken, verzekeraars, fondsbeheerders en pensioenuitvoerders. Het is een samenwerkingsverband van ABN AMRO, ASN Bank, Triodos Bank en de Volksbank, pensioenfondsen PMT en PME, vermogensbeheerders ACTIAM, Achmea Investment Management, APG, MN en PGGM en ontwikkelingsbank FMO. Het PCAF stelde zich tot doel om in twee jaar een uniforme, transparante methodiek te ontwikkelen waarmee financiële instellingen CO2-doelen kunnen stellen en meten. Het eindrapport (pdf) is er nu. Het platform wil de financiële instellingen nu stimuleren om ermee aan de slag te gaan. PCAF gaat in ieder geval nog twee jaar verder om de methode te verbeteren en ervaringen te delen. Het platform is ook aangesloten bij het Platform voor Duurzame Financiering dat wordt voorgezeten door De Nederlandsche Bank (DNB).