U bent hier

Onderneming & Fiscus
Korting collectieve zorgverzekering omlaag per 2020

Korting collectieve zorgverzekering omlaag per 2020

De maximale collectiviteitskorting waar veel werknemers gebruik van kunnen maken voor hun zorgverzekering, gaat omlaag van 10% naar 5%. Dat is te lezen in een conceptregeling, die per 1 januari 2020 moet ingaan.

Het kabinet heeft op internetconsultatie.nl een concept voor een algemene maatregel van bestuur gepubliceerd. Deze brengt een wijziging aan in het Besluit zorgverzekering. De wijziging houdt in dat het maximale kortingspercentage van een collectieve zorgverzekering vanaf 2020 nog maar 5% bedraagt. Nu is het maximum nog 10%. Tot 23 december kunt u op dit plan reageren.

Collectieve zorgverzekering voldoet niet aan verwachtingen

Werknemers voor wie de werkgever geregeld heeft dat zij gebruik kunnen maken van een collectieve zorgverzekering, kunnen per 1 januari 2020 dus nog maximaal 5% korting krijgen. De gemiddelde collectiviteitskorting bedraagt nu zo’n 7,5%. 10% is niet de standaard. Het kabinet is tot de conclusie gekomen dat de oorspronkelijke doelen van de collectiviteitskorting niet behaald worden. Zo was het de bedoeling dat de collectieve zorgverzekering voor specifieke zorgafspraken voor verzekerden zou zorgen. In de praktijk blijkt dat de onverminderd populaire collectieve zorgverzekeringen vaak inhoudelijk weinig van individuele zorgverzekeringen verschillen. Ook wordt de premiekorting in veel gevallen indirect door (individueel) verzekerden betaald via een algemene premie-opslag.

Einde van collectiviteitskorting als situatie niet verbetert

Het kabinet verwacht dat de gevolgen voor verzekerden beperkt zullen zijn. De korting op de zorgpremie kan omlaaggaan, maar dat geldt evengoed voor de premie-opslag. Zorgverzekeraars en werkgevers moeten voor 2020 hun contracten voor de collectieve zorgverzekeringen aanpassen. Als de collectieve zorgverzekeringen na de wijziging onvoldoende meerwaarde blijven bieden, wordt de korting mogelijk afgeschaft, zo waarschuwt minister Bruins van Medische Zorg en Sport. Echter zal het voor verzekeraars makkelijker zijn om een korting van 5% met specifieke zorgafspraken te legitimeren dan 10%. En doordat de verschillen tussen de premies bij collectiviteiten en individuele zorgverzekeringen kleiner worden, wordt het belang van zorginhoudelijke afspraken in de collectieve zorgverzekeringen voor verzekeraars groter. Wie zich niet onderscheidt, verliest klanten.