U bent hier

Onderneming & Fiscus
Korten pensioenaanspraak kan niet zomaar

Korten pensioenaanspraak kan niet zomaar

Wilt u gebruik maken van het onbelast korten op uw pensioenaanspraak in eigen beheer dan moet de dekkingsgraad lager zijn dan 75%. Daarnaast moet u nog wel rekening houden met de fiscale gevolgen van dit korten op de pensioenaanspraak. Dit blijkt uit de memorie van toelichting bij het Belastingplan 2013.

In het bericht ‘Onbelast korten op pensioen in eigen beheer’ kon u al lezen over de mogelijkheid om zonder fiscale gevolgen te korten op de pensioenaanspraak uit uw eigen pensioen-bv. Voorwaarde is wel dat het moet gaan om een onderdekking die het gevolg is van tegenvallende beleggingsresultaten. Bij een dekkingsgraad lager dan 75% is het mogelijk om op pensioeningangsdatum te korten op de pensioenuitkering. Voor het bepalen van de dekkingsgraad is de fiscale pensioenvoorziening bepalend. Fiscaal moet u rekening houden met een rekenrente van ten minste 4% en de voorziening actuarieel berekenen. U moet deze voorziening dan vergelijken met de pensioenverplichting.

Fiscale gevolgen korten pensioen

Voldoet u aan de voorwaarden en besluit u te korten op de pensioenaanspraak, dan moet u nog wel rekening houden met de volgende fiscale gevolgen. Door het verminderen van de pensioenaanspraak heeft de bv namelijk wel een lagere verplichting opgenomen en ontstaat er dus winst bij de pensioen-bv. Over deze winst moet u wel vennootschapsbelasting betalen. Daarnaast geeft u als directeur-grootaandeelhouder door het korten van de pensioenaanspraak eigenlijk een deel van uw pensioen prijs. Als er in het Belastingplan 2013 niets wordt opgenomen dan zou dit kunnen betekenen dat er sprake is van een informele kapitaalstorting. Dit zou de verkrijgingsprijs van de aandelen verhogen. Om dit te voorkomen zal deze situatie niet worden aangemerkt als een informele kapitaalstorting.