U bent hier

Onderneming & Fiscus
Harde aanpak belastingontduiking

Harde aanpak belastingontduiking

Europa moet harder optreden tegen belastingparadijzen. Daarnaast moeten fiscale constructies, die bedoelt zijn om belastingen te ontgaan, worden aangepakt. De landen moeten belasting heffen op basis van de economische realiteit. De Europese Commissie heeft hier recent een voorstel voor ingediend.

Op dit moment maken belastingontduikers handig gebruik van de verschillende regelingen in de belastingwetten van de lidstaten van de Europese Unie (EU). Dit kost de Europese Unie jaarlijks ongeveer € 1.000 miljard. Daarnaast proberen bedrijven hun structuur zo op te zetten dat ze zo min mogelijk belasting betalen. De Europese Commissie heeft daarom een aantal aanbevelingen aan de lidstaten gedaan.

Zwarte lijst belastingparadijzen

De Europese Commissie vindt dat er harder opgetreden moet worden tegen belastingparadijzen. De lidstaten moeten de landen, die voldoen aan de criteria van een belastingparadijs, op een zwarte lijst zetten. Daarnaast wil de Europese Commissie kijken of deze landen ook de EU-regels voor bestuur kunnen toepassen. Dit zou het gebruik van belastingparadijzen minder interessant moeten maken.

Kunstmatige constructies negeren

Veel internationale bedrijven proberen gebruik te maken van de gaten in de wet. De Europese Commissie wil dan ook dat lidstaten voorkomen dat bij gebruik van belastingverdragen de heffing van belasting helemaal achterwege blijft. Er moet dus nog eens goed gekeken worden naar de huidige belastingverdragen. Daarnaast zou er een gemeenschappelijke antimisbruikregeling moeten komen die kunstmatige constructies gaat negeren. Uiteindelijk moet een land belasting heffen op basis van de economische realiteit.  

Overige maatregelen

In het voorstel van de Europese Commissie zijn daarnaast nog de volgende plannen opgenomen: een fiscaal identificatienummer op EU-niveau, gemeenschappelijke richtsnoeren voor het opsporen van geldstromen en het herzien van de antimisbruikbepalingen in de belangrijkste EU-richtlijnen.