In gemeenschap van goederen trouwen beperkt
De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet aangenomen waardoor de gemeenschap van goederen bij trouwen wordt beperkt. Alle bezittingen en schulden van een partner die hij in zijn bezit had voor het huwelijk blijven hierdoor buiten de gemeenschap.
Momenteel is het zo dat mensen die trouwen dit automatisch in gemeenschap van goederen doen. Dit wil zeggen dat ze alle bezittingen en schulden delen, ook als die voor het huwelijk zijn ontstaan. Als ze dat anders willen, moeten ze voordat ze trouwen bij de notaris langs om huwelijkse voorwaarden vast te leggen. Door de aanname van de initiatiefwet vallen straks bezittingen en schulden die de partners al voor het huwelijk hadden buiten de gemeenschap, tenzij ze het anders afspreken. Ook erfenissen en giften vallen buiten de gemeenschap.
Automatisch in beperkte gemeenschap trouwen
Laat een trouwend stel dus niets vastleggen, dan huwen zij in een ‘beperkte’ gemeenschap van goederen. Mensen die wel in volledige gemeenschap van goederen willen trouwen, of een andere regeling willen treffen (huwelijkse voorwaarden), moeten langs bij de notaris om dit vast te leggen. Voor ondernemers die gaan trouwen en niet de gang naar de notaris maken om huwelijkse voorwaarden op te maken, betekent deze wet dat de waarde van de onderneming voor het huwelijk vastgesteld moet worden. Deze waarde valt namelijk buiten de gemeenschap. De tijdens het huwelijk gerealiseerde winsten en verliezen vallen wel in de gemeenschap van goederen.