Fusierichtlijn niet bij overdrachtsbelasting
Als uw bv bij een bedrijfsfusie onroerend goed van een andere bv overneemt, hoeft u hierover in principe geen overdrachtsbelasting te betalen. Het Europese Hof van Justitie heeft pas in een antwoord op vragen van de Hoge Raad geantwoord dat dit ook geldt als het omzeilen van de overdrachtsbelasting één van de redenen is dat u kiest voor een bedrijfsfusie.
Zoals u weet is steeds meer fiscale regelgeving gebaseerd op Europese regelgeving. Dit geldt ook voor de bedrijfsfusierichtlijn in de vennootschapsbelasting (vpb). Deze richtlijn zorgt ervoor dat u onder bepaalde voorwaarden geen vpb hoeft af te dragen als u bij een bedrijfsfusie (zelfstandige onderdelen van) een bedrijf overneemt. Deze vrijstelling vervalt als de inspecteur constateert dat belastingontwijking van de vpb één van de hoofddoelen van de bedrijfsfusie is. Onlangs kwam er een zaak voor de Hoge Raad waarin bij de bedrijfsfusie ook onroerend goed werd overgedragen. Omdat de bedrijfsfusie volgens de inspecteur was opgezet om de overdrachtsbelasting te ontlopen, weigerde hij de vrijstelling voor zowel deze belasting als de vpb. De Hoge Raad vroeg vervolgens het Europese Hof van Justitie om advies.
Overdrachtsbelasting niet op de lijst
Volgens de uitspraak van het Europese Hof is de fusierichtlijn alleen van toepassing op belastingen die voorkomen op de lijst die hoort bij de richtlijn. Hier staat wel de vpb op, maar niet de overdrachtsbelasting. Dit betekent volgens het Europese Hof dat voorkomen van de overdrachtsbelasting met behulp van een bedrijfsfusie mag, in tegenstelling tot het voorkomen van vennootschapsbelasting.
Hof van Justitie EU, 20 mei 2010, C-352/08