Fiscale duidelijkheid iPad en smartphone
Het vergoeden en verstrekken van draagbare computers en mobiele communicatiemiddelen is aan strikte fiscale regels gebonden, maar met de komst van de iPads en de smartphones is er verwarring ontstaan over de toepassing van deze regels. In een recent besluit heeft staatssecretaris Weekers van Financiën de fiscale regels voor computers en telefoons verduidelijkt.
De techniek staat voor niks en er komen steeds meer apparaten op de markt die steeds meer kunnen. Voor de oude regels van vergoedingen en verstrekkingen is het van belang dat u een onderscheid maakt tussen computers en telefoons. U mag een werknemer een communicatiemiddel zoals een telefoon belastingvrij ter beschikking stellen als uw werknemer de telefoon voor meer dan 10% zakelijk gebruikt. Voor een computer gelden andere regels, want deze mag u de werknemer onbelast vergoeden of verstrekken als de werknemer de computer voor 90% of meer zakelijk gebruikt. Maar wat moet u nu doen met de iPad, smartphones of netbooks. Zijn dit communicatiemiddelen of computers?
Voorwaarden communicatiemiddel
In een recent besluit heeft staatssecretaris Weekers van Financiën duidelijk de fiscale voorwaarden voor een communicatiemiddel aangegeven:
- Het gaat om een apparaat met de uiterlijke kenmerken van een mobiele telefoon.
- Het is een toestel waarbij de communicatie een centrale rol speelt.
- Het beeldscherm heeft een diagonaal van niet meer dan 7 inch (dat is 17,78 centimeter).
Voldoet een apparaat niet aan bovenstaande vereisten en staat bellen, sms’en en e-mailen niet centraal dan is er dus geen sprake van een communicatiemiddel. U heeft nog wel de mogelijkheid om voor een apparaat met een groter scherm aannemelijk te maken dat het gaat om een communicatiemiddel. Lukt dat niet dan valt het apparaat onder de computerregeling. Zo vallen een e-reader, pocket-pc, netbook, navigatiesysteem en de iPad in principe niet onder de communicatiemiddelen.
Regels onder de werkkostenregeling
Ook de nieuwe werkkostenregeling maakt onderscheid tussen een communicatiemiddel en een computer. Een communicatiemiddel moet de werknemer daarbij 10% zakelijk gebruiken en een computer voor 90% zakelijk gebruiken. Mocht u deze apparatuur ter beschikking stellen aan de werknemer dan geldt daarvoor een nihilwaardering. Dit is anders als u een communicatiemiddel of computer gaat vergoeden, want dat is onder de werkkostenregeling belast. Het is wel mogelijk om dit in de vrije ruimte op te nemen als eindheffingsloon. Voor de werknemer is het dan in ieder geval onbelast.