Dwangsom als u de fiscus niet netjes antwoordt
Ontvangt u(w onderneming) een informatieverzoek van de Belastingdienst omdat de inspecteur u ervan verdenkt zwart geld in het buitenland te hebben, dan moet u hier gewoon aan voldoen. U riskeert anders een forse boete, aangezien de fiscus dit kan aanmerken als ‘niet voldoen aan een informatieverzoek’. Dat staat in een recent arrest van de Hoge Raad.
De rechtszaak draaide om een echtpaar dat een brief van de Belastingdienst had ontvangen waarin hij aangaf dat hij vermoedde dat ze niet aangegeven geld op een buitenlandse bankrekening hadden staan. In de brief stond het verzoek om hierover een aantal gerichte vragen te beantwoorden. De vertegenwoordiger van het echtpaar antwoordde hierop dat er vast sprake moest zijn van een misverstand en dat het echtpaar van niets wist. De vragen werden verder niet beantwoord. Hij vroeg de inspecteur om eerst de gegevens toe te sturen waarop hij zijn vermoeden van zwart geld op staafde. De inspecteur nam geen genoegen met deze reactie en eiste dat het echtpaar alsnog de vragenlijst zou invullen op straffe van een dwangsom van € 2.500 per dag. Hij wilde zijn bronnen niet prijsgeven. Het was volgens hem namelijk verplicht om te voldoen aan een informatieverzoek van de fiscus. Dit weigerde het echtpaar, waarna een rechtszaak volgde.
Verklaring was te vaag
Uiteindelijk kwam de zaak voor de Hoge Raad, die de inspecteur in het gelijk stelde. Volgens het hoogste rechtsorgaan had het echtpaar ook gewoon ontkennend kunnen antwoorden op alle vragen. De verklaring dat het echtpaar van niets wist was volgens de rechter te vaag. De gevraagde gegevens waren namelijk onmisbaar voor de belastingheffing, met name voor de beslissing om al dan niet navorderingsaanslagen op te leggen en zo ja, tot welk bedrag en met welke boete.