U bent hier

Onderneming & Fiscus
Beleid ‘gouden handdruk’ strenger

Beleid ‘gouden handdruk’ strenger

De Belastingdienst is van mening dat u de stamrechtvrijstelling niet mag toepassen als u een ontslagvergoeding, die is vastgelegd in een arbeidsovereenkomst, wilt omzetten in een stamrecht bij ontslag. De aanspraak op deze periodieke uitkering is dus belast. Dit blijkt uit een briefwisseling van Deloitte met de Belastingdienst.

Bij een ontslag kunt u de ontvangen ‘gouden handdruk' onder voorwaarden omzetten in een stamrecht. U ontvangt de ontslagvergoeding dan niet direct als loon, maar in de vorm van een periodieke uitkering. Mocht deze ‘gouden handdruk' in de arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd, dan is de fiscus van mening dat de stamrechtvrijstelling niet van toepassing is. Daarnaast zal de Belastingdienst de ontslagvergoeding vaak aanmerken als een regeling voor vervroegde uittreding (RVU). Dit heeft tot gevolg dat de werkgever een strafheffing van 52% zal moeten betalen. Uit de briefwisseling blijkt dat de fiscus een strenger beleid gaat voeren ten aanzien van de toepassing van de stamrechtvrijstelling.  

Goed afstemmen

Om onverwachte belastingheffing te voorkomen is het van belang dat u de ontvangst van een ‘gouden handdruk' goed afstemt met een belastingadviseur en de Belastingdienst. In overleg met uw belastingadviseur zou u de ontslagvergoeding ook kunnen gebruiken om uw huidige pensioentoezegging aan te vullen. Op de website van Belastingdienst zult u binnenkort het beleid ten aanzien van de stamrechtvrijstelling rustig kunnen nalezen.