U bent hier

Onderneming & Fiscus
Belastingplan 2011 door Tweede Kamer

Belastingplan 2011 door Tweede Kamer

De behandeling van het Belastingplan 2011 loopt op schema. Onder voorbehoud van een aantal kleine wijzigingen heeft de Tweede Kamer het plan goedgekeurd, waarna de Eerste Kamer ermee aan de slag kan. In principe stemt de Eerste Kamer op 21 december over de plannen.

Nu de Tweede Kamer akkoord is met het Belastingplan, kunnen hier geen wijzigingen meer op komen tot de plannen daadwerkelijk van kracht zijn. Wel kan de Eerste Kamer het plan nog afwijzen. De wijzigingen die door de Tweede Kamer wel zijn aangebracht op het plan via amendementen, zetten de plannen overigens niet op zijn kop.

Uitvraag jaarloongegevens stopt eerder

De Tweede Kamer heeft onder andere de volgende wijzigingen aangebracht in het Belastingplan 2011:

  • In plaats van vanaf 1 januari 2014, mag u volgens het Belastingplan nu al vanaf 2012 dwangsommen opleggen aan de Belastingdienst/Toeslagen als de inspecteur te laat is met het afgeven van een beschikking.
  • Vanaf 2013 mag de Belastingdienst geen jaarloongegevens meer uitvragen bij uw onderneming uit het vorige belastingjaar. Oorspronkelijk zou dit pas in 2015 zijn.
  • U blijft automatisch elkaars fiscaal partner als u gescheiden gaat leven omdat u of uw partner in een verpleegtehuis is opgenomen.
  • De afschaffing van de heffingskortingen voor maatschappelijke beleggingen, directe beleggingen in durfkapitaal en voor culturele beleggingen die was voorgesteld in het oorspronkelijke Belastingplan, gaat niet door per 1 januari 2011. Deze worden nu in vier jaar tijd afgebouwd.