Alleen boete bij kennis over verzwegen rekening
U bent verplicht om op verzoek van de inspecteur informatie aan de Belastingdienst te verstrekken die van belang kan zijn voor uw aangifte. Dit is natuurlijk beperkt tot de informatie waarvan u op de hoogte bent. Is de informatie niet bij u bekend, dan kan de Belastingdienst u geen vergrijpboete opleggen. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Haarlem.
In deze zaak ging het om een verzwegen Duitse bankrekening. De vrouw had (haar deel van) deze bedragen niet opgenomen in haar aangiften. De inspecteur legde dan ook aan de vrouw over de jaren 2001 tot en met 2005 navorderingsaanslagen met vergrijpboete op. De rekening stond echter alleen op naam van de man, die inmiddels was overleden. Volgens de vrouw was het opleggen van een vergrijpboete niet terecht, omdat zij niet op de hoogte was van deze verzwegen bankrekening.
Vergrijpboete onterecht
De rechtbank in Haarlem kon de inspecteur op dit punt niet volgen. De fiscus mocht er niet van uitgaan dat echtgenoten dit van elkaar behoren te weten. Daarnaast stond de bankrekening ook alleen op naam van de man. Na de opname van het geld waren er ook geen uitgaven gedaan die niet passen bij het normale uitgavenpatroon. Er waren voor de vrouw dus geen signalen geweest dat er door de man informatie werd achtergehouden over het bestaan van een onbekende bankrekening. Het beroep van de vrouw was dus gegrond en de vergrijpboete was onterecht.
Rechtbank Haarlem, 13 juni 2012, LJN: BW8605