Aankoop zonnepanelen een stuk goedkoper
Het is nu financieel een stuk aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Door de gewijzigde belastingregels kunt u namelijk een deel van de aanschafkosten terugkrijgen van de Belastingdienst. Hoe gaat dat in zijn werk?
In het bericht ‘Aanschaf zonnepanelen maakt u ondernemer’ kon u lezen dat u als particulier BTW-ondernemer bent bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013. Als BTW-ondernemer kunt u daardoor de BTW op de aanschafkosten aftrekken als voorbelasting.
Aanmelden als BTW-ondernemer
Als eerste zult u zich dan moeten aanmelden als startende ondernemer bij de Belastingdienst. U ontvangt dan een bevestiging van het ondernemerschap met het BTW-nummer en de aangiftetermijn (dat zal meestal een kwartaal zijn). U ontvangt ook nog de inloggegevens voor de website van de Belastingdienst, zodat u digitaal aangifte kunt doen. In de aangifte trekt u de BTW op de aanschaf van de zonnepanelen als voorbelasting af. Hierdoor krijgt u een behoorlijk deel van uw investering terug.
Forfaitaire bedragen voor aangifte BTW
Het gevolg is wel dat u BTW moet afdragen over de stroom die u aan het energiebedrijf levert. Hierbij kunt u natuurlijk kijken naar het werkelijk geleverde stroom aan het energiebedrijf en aan uzelf. Maar dat kan best lastig te bepalen zijn. De Belastingdienst heeft daarom forfaitaire bedragen bepaald. In onderstaande tabel vindt u deze forfaitaire bedragen (voor zogenoemde niet-geïntegreerde zonnepanelen). Moet u per kwartaal aangifte doen, dan neemt u dus een kwart van die forfaitaire bedragen op in uw BTW-aangifte.
Belastingvoordeel maar tijdelijk
Het verzorgen van deze aangifte is slechts tijdelijk. Vanaf het jaar dat volgt op de aanschaf van de zonnepanelen kunt u schriftelijk ontheffing vragen voor het indienen van deze aangifte. Dit is de zogenoemde kleineondernemersregeling.
De kans bestaat dat het profiteren van het belastingvoordeel bij de aanschaf van zonnepanelen maar tijdelijk is. In Europa wordt namelijk gekeken of het mogelijk is om de regels op dit punt aan te passen.